woensdag 26 oktober 2011

Nara

Nara is werd de eerste echte hoofdstad van Japan. De leden van de Yamato clan  kregen hier meer en meer de macht in handen als de originele  keizers van Japan. De restanten van deze vroeger keizers  worden bewaard in  grafheuvels welke zijn gemaakt in  de 3e eeuw. Er waren destijds twee locaties waar de hoofdstad in 710 zou worden gebouwd ,  en uiteindelijk werd het Nara (de vroeger naam echter is Heijokyo). Omdat de  geestelijke  stand in Nara later teveel macht kreeg werd besloten het Hof te verplaatsen ver uit de invloedsfeer van Nara. Dit werd dus Kyoto,. 
De eigenlijk korte "Nara Periode" heeft veel betekend voor de groei van het Boeddisme als nationale religie.Dit had grote invloed op de regering en de "notabelen"en vooral op de architectuur. 

We bezoeken Nara ook in een dag. ook daar is veel te zien Het wordt een vermoeinde dag omdat we vrijwel alles moeten lopen . 
De Todaji Tempel is bekend vanwege het grote Vairocana standbeeld  of wel  de "Daibutsu" wat betekent "Great Buddha". Gebouwd in de 8e  eeuw, de "Daibutsenden Hall waar de grote boeddha zich bevindt is tweemaal afgebrand tengevolge van oorlogsgeweld (ook toen al ). het huidige gebouw dateert van 1709 doch is veel kleiner dan het originele ! En toch is het nog het grootste houten gebouw ter wereld !!
Het bronzen Bouddha beeld is een van de grootste bronzen beelden terwereld.Het werd gegoten in het jaar 746.  Historici zeggen dat Keizer Shomu het beeld liet maken om de goden gunstig te stemmen  en zo een small pox epidemie  te overleven.
In een van de houten pilaren achter het beeld zit een gat dat net zo groot is als de neusgaten van het beeld ,De overlevering wil dat als je daar doorheen kunt kruipen je verzekerd bent van "enlightment"

Massa schoolkinderen doen  dat natuurlijk   ! 





Hieronder  plaatjes van de  van de Kohfukuji Tempel. Deze werd gebouwd in Kyoto en later naar hier verhuisd. Het was de belangrijkste tempel voor de invloedrijke en mahtige  Fujiwara family. .Oorspronkelijk omvatte het tempelcomplex  175 gebouwen . De strijd om de macht , oorlog en afkalven van de family rijkdommen was er de oorzaak van dat slechts een twaalftal  overbleven.
Het complex heeft twee pagodes (zie onder) De grootste hiet de op een na grootste van Japan ,alleen overtroffen door die bij Kyoto's To Ji...het verschil is een paar centimeter .

Pagode kokufiji tempel

Bovenstaand is de grote pagode van de Kohfukuji tempel . ooit gebouwd in de 7e eeuw  en dus zijn in de fundamenten in 2010  zo'n 1300 jaar oud. Het is het symbool van Nara .De pagode werd opnieuw gebouwd in 1426 nadat het voor dien  al 5 keer afgebrand was.



tempelwachter

bronzenBoeddha 

monniken










En voor de  rest zijn er nog de Todaji tempel , - Kasuga tempel , Taishi Shrine Gangoji tempel  en veel meer !!  


Op de dag dat wij er waren blijkt er een speciale tentoonstelling te zijn van zeer oude en authentieke beelden uit diverse tempels; beelden die normaal nooit meer tentoongesteld worden, De hele entourage liet dat ook duidelijk zien...geconditioneerde ruimtes . hekken rond de beelden ,verboden te fotograferen en veel beveiliging. Maar ja,  het merendeel van de standbeelden is van hout en dus kwetsbaar .


 De tentoonstelling is in de  North Octagonall Hall die oorspronkelijk gebouwd is in opdracht van Keizerin Gemmei en Keizer Gensho in het jaar 721, ter herinnering aan de dood van Fujiwara Fuhito
Het huidige gebouw is een reconstructie uit het jaar 1210. De beelden  zijn  Miroku Nyorai (Maitreya). de Bodhisvattvas Muchaku een Seshin (Asanga en Vasabandu) en se Shi Tennoh ( 4 hemelse koningen).


 De meeste beelden zijn gemaakt in de Kamakura periode (1200-1212), enkele in de Laat Nara periode (ca 790). . De beelden zien er mooi uit ,denkelijk ook omdat er vele restauraties uitgevoerd zijn.


De 4 hemelse goden zijn half - oorlogs -goden die normnaal in de 4 hoeken van een Buddistische tempel geplaatst worden om de tempel  ,  en in groter verband het Buddisme ,te beschermen tegen kwaadwillende geesten .De gezichtsuitdrukkingen zijn ,  dapper , klaar voor de strijd,  dreigend  en kalm/ sterk .
Het is een indrukwekkende tentoonstelling
de octogonale tempel/tentoonstellingruimte



Pilaren inn de entrance

De houten cnstructie is stevig !

Hertjes zijn altijd leuk,,
In het park leven ongeveer 1200 herten die ,voor de tijd van het Buddhisme beschouwd werden als de boodschappers van de Goden , en vandaag de dag zich de status van "Nationale  bijzonderheid" laten 
aanleunen. Ze zijn zo mak als een lam en eten uit je hand...ook je creditkaart als je niet uitkijkt !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten