zondag 9 oktober 2011

Hiroshima Kannon Marina


In Hiroshima zijn  we in  Kanmon Marina, een luxueuse toestand ,maar wel comfortabel!! Op de pontoons is stroom em water ,de douches en toiletten zijn ruim en schoon .Bovendien is de toegang tot de marina goed bewaakt !  en kunnen we makkelijk  het schip achterlaten.


We gaan in Hiroshima- net als in Nagasaki -naar het atoombom museum. Officiele naam : "Hiroshima Peace Memorial Museum"  De Atoombom, de eerste ooit, werd op 6  augustus 1945 om 08:15  boven Hirishima tot ontploffing gebracht. De tweede werd een paar dagen later boven Nagasaki gebruikt.  De verzameling foto's die de schade   veroorzaakt door straling ,hitte en scholkgolf tonen zijn een  natuurlijk vreselijk. Een schrikbeeld !  Het museum omvat verder een Peace Memorial Hall , een bibliotheek en video ruimtes waar  gesproken en gefilmde getuigenissen van overlevenden worden vertoont. In het park rond  de gebouwen staan vele beelden ,die allen het verlangen naar Vrede uitdrukken

                                                                                                                   
                                                                                               
Hiroshima A Dome




Place for prayer .In de kist onder de boog is de lijst met namen van de  alle slachtoffers  van de atoom ramp

peace
live in peace
The girl with  folding paper cranes



Dit beeld maakte diepe indruk op ons. Het is het verhaal van het schoolmeisje Sadako Sasaki.
Als gevolg van de straling van de A bom -ze was toen 2 jaar oud- kreeg ze 10 jaar later Leukemie.en kwam in het Rode Kruis Ziekenhuis. Ondanks dat ze veel pijn had nam ze zich voor 1000  papieren kraanvogels te vouwen en hoopte ,dat als die klaar waren ze wel beter zou zijn.
Ze overleed echter spoedig.
Haar klasgenootjes maakten het werk af.
De " paper cranes " zijn een symbool voor de vrede


In de tentoonstellings ruimte zijn sinds kort  de door de Amerikanen vrijgegeven luchtfoto's van de stad Hiroshima.te zien die maakt zijn voordat de bom viel.   Ter vergelijking.....
Ze zijn geplaatst naast die van na de ramp......


Er is erg veel te vertellen van  A bom  musea  in Nagasaki en Hiroshima, echter woorden schieten te kort.
Op het internet zijn beide musea met uitgebreide  websites  aanwezig en ze bevatten een scala aan informatie en beelden .

De bezoeken aan deze plaatsen  hebben  op ons een   on uitwisbare indruk   achtergelaten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten