"We zien wel hoe dat uitpakt"...stond er in de vorige weblog.
Toen waren we op weg naar de Windward Passage met steeds de wind tegen.
Het pakte niet goed uit en dus zijn we inderdaad ten zuiden van Cuba naar de Yucatan Passage gezeild en in Key West aan land gegaan.
Op dit traject hebben we alles kunnen zeilen met een heerlijke bakstag wind ..
Op 3 mei meerden we af in de marina , ook vanwege in klaren in USA en opnieuw een cruising permit aan te vragen. Het is te duur om daar lang te blijven...!!
We zijn 5 mei vertrokken uit Key West en 30 nm verderop in Bahia Honda geankerd. Dat is een plek tussen de oude Railroadbrug en de nieuwe overseas High way bridge. De RR brug- van staal - is gebouwd in 1909 ,voor het laatst gebruikt in 1935 ; dus de Amerikanen wachten gewoon totdat de boel verroest is en in elkaar zakt.
Weghalen kost teveel ; de oudijzer prijs is te laag....
Omdat de recreatie industrie ter plaatse er wel wat in zag om ook zeiljachten binnen te krijgen is een segment van de brug verwijderd .
Door deze "cut-out" varen we naar binnen,
In feite een prachtig beschutte plek op ca 5m1 water dus geen zorg of het anker wel houdt,
We dachten een nacht te blijven ,maar dat is vanwege het slechte weer wat langer geworden. Je moet oost varen to zowat Key Largo voordat je een wat meer noord /noord oostelijke koers kunt varen naar Miami. Het weer langs de Florida Keys is van streek.
We hebben hulp van een speciale weatherman die we elke morgen per radio op oproepen ......
Chris Parker
Weather Forecasting & Vessel Routing
Weather & Communications -
www.mwxc.com
Enfin , woensdag 14 mei kregen we groen licht voor ca 2 dagen , een zgn "Window".
De eerste 40 mijl gemotord tegen een lichte oostelijke wind doch in de avond draaide die -volgens de verwachting- naar zuidoost en zeilden we.
Nu is het niet eenvoudig om in de nacht het Hawk Kanaal te varen mede omdat de boeien niet verlicht zijn. We zijn beide wakker gebleven om te navigeren
Gelukkig hebben we goede electronische kaarten en , ....was er een grote volle maan, bijna daglicht!
Vroeg in de ochtend zijn we bij Miami en zouden in Port Everglades naar binnen. Dat lijkt geen leuke haven ,vlak bij Fort Lauderdale,er varen erg veel vrachtschepen.
Mede vanwege het feit dat het nog vroeg in de dag is zeilen we nog 40 nm door naar Palm Beach .
Op dat stuk heb je de "Gulfstream" mee en lopen we bijna 10 knoop .normaal zijn we al blij met de helft!!
Aan het eind van de dag wordt het weer erg slecht met onweersbuien en stormachtige wind ;we zijn in het zicht van de haven en snel naar binnengegaan .
Op de "bar "in de ingang stonden al flinke golven.
We ankerden in Lake Worth , de eerste nacht en de tweede dag zijn we verhuisd naar Lake Worth North
waar vlakbij een grote supermarkt is .
Aangezien het weer nog steeds niet meewerkt -lees de wind uit de verkeerde hoek komt -varen we nu in de zogenaamde Intra Coastal Waterway (ICW)naar het noorden .
Vanuit Palm Beach is de eerste stop Stuart , een klein stadje aan de Lucy River , een zijtak van de ICW .
De volgende stop( woensdag de 21 mei) is in Fort Pierce ongeveer 20 mijl noordelijker. De ICW voert ons door de prachtigste woonwijken met enorme landhuizen en bungalows maar ook door erg mooie natuurgebieden . Vervelend is dat we ook vele bruggen passeren. De meeste daarvan zijn bascule bruggen die op aanvraag geopend worden ; de brugwachter heeft gelukkig geen klompje aan een hengel....
We hoeven alleen maar per marifoon op te roepen.
We wachten nu op een window om richting Bermuda te gaan en het lijkt er op dat we donderdag of vrijdag ( 22-23 mei)naar zee kunnen ..
De wind die nu nog elke dag 20 /25 kn uit het noorden en noordoosten waait draait naar het zuidwesten /zuiden en dat is wat we nodig hebben ,zeker de eerste dagen om ver buiten de kust te komen
Bovendien loopt de Gulfstream mee en brengt 2,5 kn extra, althans het eerste stuk naar buiten.
We proberen onderweg zo nu en dan een mailtje te sturen maar we weten niet of dat allemaal lukt,mede omdat we ook de weerberichten per email krijgen en de zendtijd beperkt is.
----------
radio email processed by SailMail
for information see:
http://www.sailmail.com