woensdag 14 december 2011

Hime Shima , Winterlocatie

De data van de vorige en huidige posts kloppen niet .In Yanai was er geen mogelijkheid om een bericht  te plaatsen en ,sinds  we    hier zijn was er even geen tijd. Er moet eerst nog wat gewerkt worden  en aangezien ons visa verliep moesten we het land nog uit ...
Het tempeltje aan de westzjde van het eiland



 In volgorde...

De 25e november komen we op Hima Shima aan na een wat winderige tocht vanuit Yanai. 
Bovendien , het is koud. Nou ja ,  kouder dan we de afgelopen jaren gewend zijn.. Onze goede vriend Keech Takeda hebben we ingeseind en hij staat op de kade te wachten. Hij brengt  een extra lang verlengsnoer zodat we meteen  stroom  uit het kantoor van Akio- San kunnen krijgen. Akio San is de directeur van de "Fishery Association" die de haven beheert en  kennen van de party in het huis van Takeda San toen we de eerste  keer hier kwamen. Eigenlijk lijkt het ons leuk om hier de winter door te brengen. Het alternatief  is een  van de marina's doch die zijn erg duur en veelal  niet zo beschut.
Japanse zeilers wonen niet aan boord  , zodat je , we weten dat van vrienden , in een volle   haven ligt waar praktisch nooit iemand komt. 
Enkele marina 's hebben zelfs geen stroom op de pontoons.

De uitnodiging om op Hime de winter te blijven was dan ook niet tegen dovemansoren gezegd. 
In de twee maanden die we daarna in de Inland Sea (Seto Naikai) voeren hebben we uiteraard goed om ons heen gekeken doch beslist geen betere plek gezien , anders dan in Sakai , helemaal aan de oostzijde vlak bij Osake 
Omdat ons visum  de 5 december verloopt moeten  we via Fukuoka naar Zuid Korea .
Als je dan eerst nog van Osaka moet komen is dat een hele reis.

Vrijdag  de 2e december gaan we dus met de Ferry vanuit Hime eerst naar  Imi , een klein dorpje op de wal . Dat duurt maar net 20 minuten.  In Imi moeten we op de bus naar Usa  waar het station is voor de trein naar Fukuoka 
De bustrip duurt anderalf uur.  Het is een echte boemel, stopt bij iedere dikke boom en gehucht... wel gezellig en je ziet nog eens wat....
De trein doet er ook zowat een uur over om in Fukuoka te komen. We arriveren omstreeks de middag in Hakata Station (Hakata  is het zelfde als Fukuoka)
We logeren een nacht in Green Hotel , vlak bij het station.


Zaterdag morgen ontbijten we in het hotel en gaan met de bus naar de " Internationale ferry terminal' vanwaar de ferry naar Busan vertrekt  .Deze ferry doe er 6 uur over  en in Busan staat Jennifer al op ons te wachten. Jennifer en Rowan kennen we van ons vorige bezoek in Busan en er is ,na een ontmoeting in de supermarkt , een plezierige vriendschap ontstaan.
We logeren de volgende drie dagen en nachten in hun huis, een prachtig appartement in een van  de rustige wijken van Busan.
De zondag toeren we met z'n vieren rond de stad  , eten echt Koreaans  en proberen een tempel te bezoeken doch daar is het zo vreselijk vol dat we veel te ver moeten lopen als we de auto parkeren. Dus niet, en eerlijk gezegd hebben we in Nara  , Kyoto en op veel plaatsen onderweg tempels genoeg gezien . We zijn  uitgetempeld,,,,
Sytske en Jennifer gaan maandag en dinsdag lekker winkelen , lunchen in de stad en Adri heeft echt vakantie; met een boek op de bank , beentjes omhoog!! Rowan moet werken.
Het zijn een paar leuke dagen .!!


Dinsdag avond om 19:00 moeten we weer inchecken op de ferry  die er volgens het schema nu meer dan 12 uur over doet om in Fukuoka te komen. Later snappen we het. In Busan moeten de formaliteiten met douane en immigratie voor 20:00 afgehandeld zijn en in Fukuoka beginnen ze niet eerder dan 08:00 in de ochtend. Dus vetrekt de Ferry pas om 23:00 en komen we om 06:00 aan .
De boel blijft gesloten to 07:30.


De normale visa zijn voor een ieder   90 dagen  bij aankomst , doch .... Er is kans dat de ambtenaar  een bij ons niet zo  bekende regel wil toepassen en die regel zegt dat je maar 180 dagen in een  jaar in Japan mag verblijven. Dat is geen" wet"  maar de " regel " wordt soms gebruikt . Gelukkig gaat het goed en krijgen we opnieuw 90 dagen dwz tot 5 maart  2012, 
Dan moeten we weer verlengen. Hopen dat het ook dan soepel verloopt.


Intussen zijn we weer terug aan boord
Wat doe je de hele dag   ?We zijn aan het schoonmaken en opruimen , boodschappen doen wassen ,post ophalen lezen en klussen.eetc etc 
 De tijd vliegt om !


In dit haventje liggen we deze winter.





dinsdag 13 december 2011

Yanai ,voor de tweede keer

Van Kurahashi varen we in een paar uur naar Yanai en  leggen aan op de zelfde plek als vorige keer.
We zijn op bekend terrein. De official's  staan al klaar met de formulieren.!
Er is een berg was te doen en we gaan samen !! naar de "coin laundry" of wel wasserette .
 Als de was draait....... wie zei dat vroegr ....... gaat Syts naar de naastgelegen supermarkt en Adri houdt de machines in de gaten .
Gelukkig is er wat te lezen. 
De volgende dag doen we extra boodschappen voordat we naar Hime Shima varen .  
De dingen die we nog nodig zijn voor de winter kunnen we in het dorp op het eiland niet kopen.

donderdag 1 december 2011

Kurahashi

In Kurahashi liggen we aan de pontoon die bedoeld is voor gasten . Er staat een bordje dat verwijst naar de onsen of wel heet water bad. Het bezoek daar is een heerlijke ervaring. We hebben dat al vaker gedaan ,  Een  " onsen"  is een publieke  badgelegenheid.  Hoe gaat dat ...

Wel je komt binnen, koopt een ticket en gaat naar kleed ruimte . Er zijn kasten waar je de spullen kunt opbergen. Dan naar de natte ruimte .Eerst was je  je goed  met  warm water  en dan afspoelen onder de hete douche. Vervolgens stap je in een van de heetwater baden waarin  je  een tijdje  blijft zitten en heerlijk ontspant.
In een volgend bad zijn masserende warmwater stralen, goed voor de rug en spieren  !! Als je ook nog in koud water wilt is dat er ook , maar  BRRR. 
Na een tijdje ga je weer naar de douche was je nog eens  en dan ...opnieuw in het bad. 
Japan  is heet water  en  we laten geen gelegenheid voorbij gaan om  te badderen.
In de echte onsen komt het water uit een heilzame  heetwater bron; dat is in de vulkanische gebieden prachtig . In de badhuizen die niet in deze gebieden liggen wordt het water kunstmatig verwarmd en gefilterd. 
Het moet wel even wennen ,zo met allemaal blote mensen in een ruimte (mannen en vrouwen gescheiden hoor) maar het is zalig !!
Een van de oudste natuurlijke havens van Japan

Mandarijnen 

Ze zijn overheerlijk


We wandelen naar  oude natuurlijke haven op dit eiland .Het laatste stuk is stijl en gaat vlak langs de berghelling waar de mandarijnen gekweekt worden. een mevrouw die aan het werk is roept ons en brengt eenzakvol van de heerlijke zongerijpte vruchten.. Van betalen wil ze niet weten ...welkom in Kurahashi

Yuge Island

Van Kitagi gaan we naar Yuge Island/Op de bruiloft hebben we een echtpaar ontmoet dat hier woont en het is een hartelijk weerzien, We worden uitgenodigt om te komen eten  en het is erg gezellig.
In het hotel op de berg is een onsen waar we even lekker kunnen badderen. Een dag na ons komt een  Japanse zeiler met " KiraKira" . We maken kennis -en bezoeken hem aan boord voor een "drink". Keizo ,de schipper, is schrijver van boeken over de watersport en zeilt ieder jaar shinglehanded rond Japan.
Even later komt Bonanza -X met Keize Takahasi en zijn vrouw Takako. Takahashi -san is gepensioneerd tanker kapitein en geeft nog les op de zeevaartschool. Van hem krijgen we een scala aan tips waar te ankeren en aante leggen. Hij komt met schetsen en kaartjes van vele havens die wij niet kennen, Met hem komt een jong gezin bestaande uit Yasuhiko Kishimoto ,z'n echtgenote Etsuko en twee kinderen Hikara en Aon. Sytske bakt en schaal pannekoeken en die verdwijnen als sneeuw voor de zon. Wat eengezellige dag !!
Omdat de pontoon beheerd wordt door de gemeente krijgen we bezoek van een jonge vrouw die de promotie van Yuge verzorgd. Mitsula Fujimaki .Ze spreekt voortreffelijk Engels en heeft in Finland gestudeerd ! 


Etsuke en kinderen met pannekoeken

fam Kishimotu

De tafel is gedekt
Keize takahashi-san en echtgenote Takako

De pontoon is wat onrustig door de ferry's